Odrůdy VOC Mikulovsko
„... návrat k tradičnímu značení vína.“
Vinaři nominují do systému VOC Mikulovsko pouze vína, která splňují přísné podmínky; jejich souhrn je uveden v dokumentu Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC Mikulovsko. Podle těchto pravidel pak degustační komise vybírají nejtypičtější vína pro danou odrůdu.
Označení VOC je obdobou apelačních systémů užívaných v jiných vinařských zemích, jako je Francie (AOC), Itálie (DOC) či Rakousko (DAC). Po 2. světové válce se začal v některých evropských vinařských zemích prosazovat tzv. germánský způsob značení vína, kdy přívlastky (jakostní víno, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů...) sdělují pouze, kolik stupňů cukernatosti měly sbírané hrozny, ze kterých bylo víno vyrobeno. Germánský systém byl zaveden v Německu po 2. světové válce, v Rakousku v 70. letech a v České republice novým vinařským zákonem v roce 1994.
Oba systémy značení existují souběžně. Zavedením apelačního (románského) systému, se VOC Mikulovsko na Mikulovsku vrací zpět k tradičnímu značení vína, který se na Moravě užíval do poloviny minulého století. Informace o kvalitě a charakteru vína je pro konzumenta zakódována v místě jeho původu.
Označení VOC Mikulovsko je dnes také jediný způsob, jak zabránit falšování moravských vín.
Chardonnay
barva: světle žlutá
vůně: čistá, harmonická, šťavnatá s tóny tropického ovoce, zejména banánu, ananasu a citrusů, lískového oříšku
chuť: čistá, harmonická, šťavnatá s tóny tropického ovoce, citrusů bez vad a chorob
Pálava
barva: zlatožlutá, sytá
vůně: čistá, s tóny růží, čerstvých hroznů, kořenitá, lehce tramínová
chuť: čistá, harmonická, s dostatečným obsahem kyselin, kořenitá, ovocná s tóny medu, vanilky, pomerančů, s delší pozitivní dochutí
Ryzlink vlašský
barva: světle žlutá se zelenkavým tónem
vůně: čistá, harmonická, ovocitá, lehce minerální, s tóny vlašských ořechů, jablek, citrusů
chuť: čistá, harmonická, plná, svěží, kořenitá, lehce minerální, ovocitá, s tóny vlašských ořechů, medu
Ryzlink rýnský
barva: světle zlatá, světle žlutá se zelenkavými tóny
vůně: čistá, harmonická, lehce medová, ovocitá, s tóny meruněk, lipového, akátového květu
chuť: čistá, harmonická, plná, svěží, kořenitá, minerální, lehce medová, ovocitá s tóny meruněk, pomerančů
Rulandské bílé
barva: světle zlatá, slámová
vůně: čistá, harmonická, lehce minerální, medová, s tóny chleboviny, exotického ovoce, citrusů, žlutého melounu, hrušek, jablek
chuť: čistá, harmonická, plná, lehce minerální, medová, s tóny chleboviny, zralého jádrového ovoce
Rulandské šedé
barva: žlutá, světle zlatá se slámovým tónem
vůně: čistá, harmonická, plná, lehce minerální, medová, s tóny karamelu, zralého exotického ovoce
chuť: čistá, harmonická, plná, kořenitá, lehce minerální, s tóny chleboviny, medu, karamelu, zralého exotického ovoce
Rulandské modré
barva: cihlově červená až rubínová
vůně: čistá, harmonická, kořenitá, lehce minerální, s tóny čokolády, lesního ovoce, višní, třešní, jahod
chuť: čistá, harmonická, plná, kořenitá, lehce minerální, s tóny čokolády, rozvařeného lesního ovoce, sladce tříslovitá
Sylvánské zelené
barva: zelenožlutá až žlutá
vůně: vůně čistá, neutrálně hroznová, neutrálně květinová, kořenitě hroznová, květinová, harmonická
chuť: chuť středně plná, neutrálně ovocná, středních kyselin, harmonická, bez chorob a vad
Podmínky pro zařazení vín do VOC Mikulovsko
Románský způsob značení je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný, nezaměnitelný charakter a současně odráží tradiční výrobní postupy. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a kontrolovaná kritéria.
- Vína označená VOC Mikulovsko jsou vína s garantovaným původem a kvalitou.
- Hrozny na jejich výrobu mohou pocházet pouze z registrovaných vinic.
- Vína musí být vyráběna pouze z hroznů vypěstovaných v mikulovské vinařské podoblasti na registrovaných vinicích.
- Lahvování vín může být provedeno pouze u člena VOC Mikulovsko z.s.
- Vína lze vyrábět z hroznů révy vinné v kvalitě odpovídající kvalitě pro přípravu jakostních vín a mošt pro výrobu vína musí mít minimálně 21° cukernatosti podle normalizovaného moštoměru.
- Vinice musí být obdělávána způsobem šetrným k přírodě. Za minimum je požadován systém integrované produkce.
- Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř.
- Hrozny mohou být sbírány pouze ručně.
- Školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“.
- Jablečno-mléčná fermentace je povolena.
- Vína budou balena do lahví maximálně o objemu 0,75 l a 1,5 l.
- Lahve mohou být uzavřeny pouze kvalitním uzávěrem.
- Vína pro výběr musí být již nalahvovaná a hodnotí je komise vybraných degustátorů schválených rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR.
- Lahve musí být opatřeny speciální páskou s logem VOC Mikulovsko a číselným kódem, které jsou umístěny na hrdle lahve a zakrývají část záklopky.
- Vína určená pro přiznání označení VOC Mikulovsko musí odpovídat požadavkům dle zákona.
Kompletní podmínky a pravidla pro zařazení vín do VOC Mikulovsko naleznete zde.
Značení VOC Mikulovsko přináší jednoznačné a jasné informace o původu a charakteru. Tím nejdůležitějším, podle kterého identifikujete každou láhev, je originální páska kolem hrdla lahve a kulatá známka VOC Mikulovsko.